Kontaktirajte nas:
+385 23 311 270
ponedjeljak - subota 8:00 - 18.00

Zadarski otoci i arhipelag

Zadarski arhipelag je naziv otočja što se prostire u sjevernoj Dalmaciji, a gravitira gradu Zadru sa kojim su naseljeni otoci arhipelaga vezani brodskim vezama. Radi se o jedinstvenom fenomenu od preko stotinu otoka i otočića na relativno malom prostoru, pa je na cijelom Mediteranu moguće naći sličnu razvedenost obale još jedino u Grčkoj.

Dragulj zadarskog arhipelaga su Kornati i istoimeni nacionalni park sa svojih 89 nenaseljenih otoka, no i veći otoci poput Dugog Otoka, Ugljana, Paga ili Pašmana pružaju mogućnosti tipične za arhipelag: brojna skrovita mjesta, uvale, plaže gdje provesti dan u idiličnom miru, tišini i osami. Većina otoka zadarskog arhipelaga je nenaseljena, pa gosti što ga posjećuju sa plovilom mogu naći brojne pejzaže i ambijente što se još uvijek prezentiraju u prirodno autentičnom obliku bez ikakve ljudske interferencije.


Brbinj - Dugi Otok

Preko otok Ugljan Veli Rat svjetionik Božava Brbinj otok Molat


Zadarski arhipelag je uobičajeno posjetiti dnevnim izletima što se organiziraju iz manje više svih mjesta rivijere turističkim ili preuređenim ribarskim brodovima. Gosti što se odluče za boravak na samim otocima, morat će obavezno proći kroz Zadar iz kojeg isplovljavaju brodovi i trajekti za skoro sve otoke, a i pripremiti se za tip "ekstremnog odmora" u zonama daleko od masovnog turizma, sa tek ponekim restoranom ili trgovinom u blizini, ponekad i u uvjetima robinzonskog turizma.

Zadarski arhipelag je jedno od posljednjih mjesta gdje je još moguć takav doživljaj - u direktnom kontaktu sa nedirnutom prirodom i morem.


  Dugi Otok Otok Ugljan Otok Pašman Otok Pag  

Manji zadarski otoci - koliko god su i veći otoci zadarskog arhipelaga u mogućnosti ponuditi nekonvencionalan oblik odmora, van uobičajenih turističkih tokova, još više to mogu manji zadarski otoci kao: Molat, Olib, Silba, Zverinac, Rava, Iž, Sestrunj, Rivanj, Ist, Ošljak, Premuda na koje često nije niti moguće doći sa autom, a negdje su auti čak izričito i zabranjeni. Današnje novine na ovim otocima možete kupiti u podne, ili kasnije, tj. kad ih brod dopremi. Jer sve na otok dolazi brodom i za ove otoke postoji većinom samo jedna linija dnevno, a van sezone 2-3 linije tjedno. Dolazak broda je glavni događaj, a za primati telefonski signal puno puta treba odšetati do najvišeg brda na otoku, pa naravno da je na takvim mjestima odmor zagarantiran. Nakon par dana poznat ćete i osobno sve turiste na otoku i moći odabrati plažu, ovisno želite li biti u društvu, ili sami.

Najmanji zadarski otoci – su oni na kojima ne postoje naselja, ali ima pokoja kuća. Obično su to kuće koje su nekada koristili ribari kao zaklon za nevremena ili da ne bi morali ploviti do matične luke za vrijeme ribolova, a danas su preuređene kako bi se mogle iznajmljivati gostima željnim tzv. Robinzonskog turizma. Takvi otoci su u zadarskom arhipelagu Lavdara, Krknata, Kornat, Žut, Brušnjak, Lavsa ... Do njih ne plove brodske linije, nego se dolazi barkom: vlastitom ili u dogovoru sa vlasnikom ribarske kuće koja se iznajmljuje. Za boravak u robinzonskom smještaju uglavnom sve potrebno treba ponijeti sa sobom, jer samo u nekim zonama arhipelaga gdje postoje zajedno 2-3 kuće, svakih par dana doplovi barka na kojoj je trgovina namirnica. Ostalo je potrebno imati sa sobom, kao pravi Robinzoni.

  Molat Lavdara Zverinac Silba Kornat Vir Krknata  

Pretražite ponudu


Tip smještaja
Regija
Destinacija
Broj osoba
Od
Do

Kontaktirajte nas

ARBELA TRAVEL ZADAR 
 +385 23 311 270
 Denisa Bajla 23, 23000 Zadar
 J.K.Skenderbega 49/A, 23000 Zadar
 info@arbela.hr

INFO ZA GOSTA

Facebook Arbela travel

 

Utvrđeni fiksni tečaj konverzije kune u euro je:

1 euro = 7,53450 kuna

Newsletter prijava

Prijavite se na Arbela travel newsletter i budite upoznati sa najnovijim ponudama, popustima i akcijama.
PRIJAVI SE