Kontaktirajte nas:
+385 23 311 270
ponedjeljak - subota 8:00 - 18.00

Otok Pag

Otok Pag

je po veličini peti otok u Hrvatskoj od ukupno 305 km2 i 302km obalnog pojasa. Otok Pag se nalazi na sjevernom Jadranu, točno na prijelazu Kvarnera u Dalmaciju i pruža se od sjverozapada u smjeru jugoistoka u dužini od 60km, a srednjoj širini koja varira između 2km i 10km. Otok Pag je udaljen 60km od Zadra, 210km od Trsta, e 480 km od Graza.

Na zapadnom dijelu otoka, obala je relativno niska - paški zaljev i zaljev Caska - dok je prema sjeveroistoku viša i prepoznatljiva po goletima i gotovo potunom nedostatku vegetacije. Sjeverna zona otoka prema Lunu je zelena i poznata po svojim stogodišnjim maslenicima koji su od 1963. prirodni rezervat. Gospodarstvo na otoku se uglavnom bazira na  turizmu, stočarstvu (ovce) i proizvodnji odabranih i prepoznatljivih gastronomskih delicija kao što su paški sir i maslinovo ulje. Još jedan autohton i prepoznatljiv paški proizvod, ali ne gastronomski, je i paška čipka čija se tradicija i danas održava.

Najznačajnije turističke atrakcije otoka su plaža Zrće kod Novalje, centar zabavnog turizma i top destinacija maldih iz cijele Europe, grad Pag sa svojim starim gradom popločenim bijelim kamenim pločama, zaljev sa solano, gdje se sol proizvodi tako reći neprekidno već 2.000 godina, Novalja sa uvijek živom rivom, Mandre i Kolan gdje se obavezno treba zaustaviti u sirani na degustaciji paških sireva, Gajac turističko naselje, šljunčana plaža kod Metajne usađena u gotovo mjesečev krajolik i prastari lunski maslinici.

Na Pagu stalno živi oko 9.000 osoba raspoređeni pretežno u dva najveća mjesta - Pagu i Novalji - i nekoliko manjih mjesta duž obale otoka kao što su: Lun, Stara Novalja, Gajac, Kolan, Mandre, Šimuni, Metajna, Dinjiška, Vlašići, Povljana, Jakišnica, Potočnica. Otok Pag je povezan sa kopnom 300m dugim mostom na jugu otoka koji je pogodan gostima koj idolaze iz pravca Zadra i autoputa A1, dok je za dolazak sa sjevera iz smjera Rijeke bolje uzeti trajekt Prizna - Žigljen i preći na Pag u 15 minuta koliko traje plovidba na ovoj liniji.


  Apartmani Pag  Hoteli Pag  
Jakišnica

Pag Pag centar Pag riva Prosika


Pag

Mjesto Pag je najveće naselje na otoku. Stara gradska jezgra je djelomično opasana gradskim zidinama i nalazi s eu južnom dijelu paškog zaljeva: paški zaljev je specifičnost otoka Paga obzirom da se nalazi u njegovom centralnom dijelu i gotovo više nalikuje jezeru i tek u uskom dijelu ima izlaz i poveznicu na more u podvelebitski kanal. Cijeli paški zaljev odlikuje se šljunčanim plažama i bogat je školjkama. Grad Pag se proteže na preko 4km obale a većina sadržaja se nalazi upravo u centralnom dijelu kao i gradska plaža Prosika. Stara gradska jezgra Paga je pješačka zona.


  Pag Novalja Pag plaže  

Pretražite ponudu


Tip smještaja
Regija
Destinacija
Broj osoba
Od
Do

Kontaktirajte nas

ARBELA TRAVEL ZADAR 
 +385 23 311 270
 Denisa Bajla 23, 23000 Zadar
 J.K.Skenderbega 49/A, 23000 Zadar
 info@arbela.hr

INFO ZA GOSTA

Facebook Arbela travel

 

Utvrđeni fiksni tečaj konverzije kune u euro je:

1 euro = 7,53450 kuna

Newsletter prijava

Prijavite se na Arbela travel newsletter i budite upoznati sa najnovijim ponudama, popustima i akcijama.
PRIJAVI SE