Kontaktirajte nas:
+385 23 311 270
ponedjeljak - subota 8:00 - 18.00

Zadar - za vidjeti

Crkva Sv.Donata

je izgrađena u ranom srednjem vijeku (IX st.) u bizantskom stilu i najpoznatija je grđevina i simbol grada Zadra. Crkva Svetog Donata je smještena na centralnom trgu, nekadašnjem rimskom Forumu. Ističe se neobičnim kružnim oblikom i izuzetnim akustičnim osobinama pa se koristi često za glazbene programe.

Katedrala Sv.Stošije

dominira istoimeni trg sa svojim romaničkim pročeljem i rozetama u gotičkom stilu, dok se zvonik uzdiže iznad cijele starogradske jezgre i pruža jedinstven pogledom na grad i otoke. Katedrala je građena u dva navrata u XII i XIII st. trobrodnog je oblika sa središnjom lađom tri puta širom od sporednih i odijeljenom kamenim stupovima.

Forum

iz I st.p.n.e proteže se od crkve Sv. Donata gotovo do mora. Daje obilježje i formu glavnom gradskom trgu ukrašujući ga ostacima starorimskih građevina i korintskih stupova

Crkva Sv.Krševana

trobrodna bazilika sagrađena je u romaničkom stilu sa bogato ukrašenim polukružnim apsidama.Crkva Svete Stošije Crkva Svete Marije Gradska straža Gradske zidine Crkva Sv.Krševana

Crkva Sv. Marije

ženskog benediktanskog samostana građena je u XI st. u renesansnom stilu. U crkvi se nalazi grobnica opatice Vekenge koja je početkom 12. st. dala sagraditi je kapitularnu dvoranu i monumentalni zvonik. U sklopu samostana nalazi se stalna izložba crkvene umjetnosti popularno zvana "Zlato i srebro Zadra".

Crkva Sv. Šimuna

s gotičkim elementima iz 14. st. i baroknim detaljima iz 16. st. čuva na glavnom srebrna škrinju Sv. Šimuna iz 1380. zlatarsko djelo velike vrijednosti koju je za relikvije Sv. Šimuna dala izraditi ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta.

Gradske zidine

najvećim dijelom su iz XVI st. i okružuju starogradsku jezgru kako prema kopnu tako i prema moru u gradskoj luci. Najslikovitiji dio se nalazi na južnom dijelu u lučici Foše sa monumentalnim Kopnenim vratima iz 1543. rad Michelea Sanmichelija dok se Morska vrata nalaze u blizini crkve sv.Krševana.

Arheološki muzej

osnovan 1832. sadrži izloške iz rimskog doba i prapovijesni arheološki materijal.

Riva

gradska šetnica, proteže se vanjskom stranom poluotoka. Gradsko okupljalište, uvijek živo i puno ljudi poziva na neizostavno šetnju u dodiru sa morem sa jedinstvenim pogledom na zadarski kanal i susjedni otok Ugljan.

Morske orgulje

dolazeći Rivom prema vrhu poluotoka već izdaleka pažnju privlači zbunjujući zvuk orgulja. Prema projektu arhitekta Nikole Bašića na pedesetak metare rive su ugrađene cijevi različitih dužina i nagiba koje stvaraju zvuk orgulja u ovisnosti o valovima, plimi i oseci. Morske orgulje su smještene ispod kamenih stepenica što silaze prema moru.

Pozdrav suncu

je druga suvremena atrakcija Zadra, postavljena na Rivi pored Morskih orgulja. Isto je djelo ahitekta Bašića i predstavlja svjetlosnu instalaciju koja se uključuje sa zalaskom sunca stvarajući efektne svjetlosne igre. 

U starogradskoj jezgri nalaze se još franjevački samostan Sv. Frane, crkva Gospe od Zdravlja, crkva Svetog Andrije i Petra Starog, crkva Sv.Mihovila, kao i mnogobrojna zdanja ukrašena obiteljskim grbovima, kamenom popločena dvorišta i nebrojeni sitni detalji koji će pažljivom osmatraču posvjedočiti drevni karakter ovog grada.

Lokacija grada na poluotoku daje dodatni šarm Zadru, te ga i fizički stavlja u kontekst mora sa kojim je u svakom pogledu nerazdvojno vezan.  Zadar Zadar plaže Zadar za vidjeti Kako doći u Zadar  

Pretražite ponudu


Tip smještaja
Regija
Destinacija
Broj osoba
Od
Do

Kontaktirajte nas

ARBELA TRAVEL ZADAR 
 +385 23 311 270
 Denisa Bajla 23, 23000 Zadar
 J.K.Skenderbega 49/A, 23000 Zadar
 info@arbela.hr

INFO ZA GOSTA

Facebook Arbela travel

 

Utvrđeni fiksni tečaj konverzije kune u euro je:

1 euro = 7,53450 kuna

Newsletter prijava

Prijavite se na Arbela travel newsletter i budite upoznati sa najnovijim ponudama, popustima i akcijama.
PRIJAVI SE